14 Ekim 2011 Cuma

Manifesto


Futbol kulüpleri tüm dünyada tüketim toplumu ve popüler kültüre dayalı sistemin en sağlam dişlisi olarak, para kazanan ve para kazandıran birer şirkete ve yüksek giderlerini yüksek gelirler ile dengelemeye çalışan mekanizmalara dönüşmektedir. Bu döngünün gelir noktasının esaslı aktörünü oluşturan taraftarlar, kendilerine yüklenen bu tüketme görevini ifa ederken, bunun yeni giderler için bir kalem olduğunu düşünmemektedirler. Dolayısı ile taraftarlık kimliği tüketmekle ölçülürken, yapılan her bir harcama daha fazla harcamayı tetiklemekte ve kulüpleri çıkmaza sokmaktadır.

Futbol kulüpleri girdikleri bu mali çıkmazı, kulüpten hiçbir çıkarı olmayan taraftara ödeterek, sistemin içindeki tek amatör kitle olan taraftara, para kazanan sistemin diğer tüm öğelerini bazen futbol keyfi bazen de aşkı yüzünden finanse etmeyi bir zorunluluk olarak dayatmaktadır. Müşterileşen taraftar takımıyla olan bağını iyiden iyiye cüzdanıyla ifade etmeye başlamakta, bunu reddeden veya buna gücü yetmeyen taraftarlar ise sistemin dışına atılmaktadır. Özünde adil bir oyun olan futbol, giderek paranın ve iktidarın hegemonyasında bir orta oyunu hüviyetine bürünmektedir.  

İşte bu orta oyununda seyirci olmayı istemeyenler olarak tam da burada duruyoruz. Bu tüketim canavarını besleyerek büyütüp yeni harcamalara davetiye çıkartmadan, her kulübün kendine has kültürünün korunarak, değerlerinin üzerine inşa edileceği bir yapıda varolmayı umuyoruz. Kulüplerin şirketler olarak pazarlandığı, alınıp satıldığı ve iktidar sahiplerinin kulüpleri kendi keyiflerine göre dizayn ettikleri bir düzende taraftarlar hangi tutkunun peşinden koşabilir ki?  Biz farklı bir tutkunun peşine adadık kendimizi.  Adil, değerlerine sıkı sıkıya bağlı,  herkesin katılımcı ve dahası söz sahibi olduğu bir rüyayı elbirliği ile gerçeğe dönüştürmek için kolları sıvadık.  Futbolun yalnızca toplumların ve ekonominin afyonu olmadığı, bilakis hayat mücadelesinin ta kendisi olduğunu düşünüyor ve sizi de bu mücadeleye çağırıyoruz. Gelin birlik olalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder